Skip to content

Čo sú Sitewide Link 🔗

Obsah článku

RNDr. Milan Fraňo, PhD. - SEO špecialista a web editor - wooacademy

O autorovi článku

RNDr. Milan Fraňo, PhD. – SEO špecialista a web editor wooacademy
RNDr. Milan Fraňo, PhD. - SEO špecialista a web editor - wooacademy

O autorovi článku

RNDr. Milan Fraňo, PhD. – SEO špecialista a web editor wooacademy

☕Páčil sa vám článok? Podporte nás likom na YouTube kanál alebo kúpou kávy.

⭐ Abstrakt – sitewide linky a SEO 🔗

Sitewide linky, odkazy umiestnené na každej stránke webu, sú kontroverzným nástrojom v oblasti linkbuildingu a SEO. Tieto linky môžu rýchlo zvýšiť počet spätných odkazov, čo môže krátkodobo zlepšiť hodnotenie stránky vo vyhľadávačoch. Avšak, vyhľadávače ako Google stále viac penalizujú stránky za neetické praktiky manipulácie s odkazmi. Sitewide linky môžu byť považované za spam, čo vedie k poklesu dôveryhodnosti a hodnosti stránky. No, trepa povedať, e sitewide linky sú bežne používané a je možné to spraviť tak ako to vyzeralo priridzene a reálne to aj pomohlo. Objednajte si SEO konzultáciu a poviem vám ako. 

Kľúčové slová: SEO, sitewide link, backlinky, off-page seo

Čo sú sitewide linky? 

Sitewide linky sú odkazy, ktoré sa nachádzajú na každej stránke určitého webu (v pätičke alebo v sidebare, poprípade aj v menu). Zvyčajne sa nachádzajú v pätičke (footer), postrannom paneli (sidebar) alebo v hlavičke (header) webovej stránky. Tieto odkazy vedú na inú webovú stránku alebo doménu a sú implementované na všetkých stránkach daného webu. Taktiež sú to aj stránky interného prelinkovania, to znamená, že nie vždy vedú na inú doménu, ale niekedy vedú aj na vlastnú doménu (interné prelinkovanie)

 

Výhody sitewide liniek

  • Zvýšený počet spätných odkazov: Sitewide linky môžu rýchlo zvýšiť počet spätných odkazov vedúcich na vašu stránku. Ak napr. web s 1000 URL pridá sitiwide link na vašu stránku tak získate 1000 spätných odkazov. Čo je super a rýchle ale spätné odkazy nie sú všetko. Viac v tomto videu, kde ani domain rating a backlinky nepomohli k trafficku.
  • Zvýšená viditeľnosť: ak sa sitewide linky nachádzajú na vysokonávštevovanom webe, môžu priniesť viac návštevníkov na odkazovanú stránku.

 

Nevýhody sitewide liniek

  • Riziko penalizácie: vyhľadávače, ako je Google, môžu považovať sitewide linky za pokus manipulovať s hodnotením stránky. To môže viesť k penalizáciám a poklesu v rebríčkoch vyhľadávania (penalizáciu nájdete v Search Console)
  • Nízka relevantnosť: pretože sitewide linky sú rovnaké na všetkých stránkach webu, môžu byť považované za menej relevantné a hodnotné oproti kontextuálnym odkazom, ktoré sú integrované do obsahu stránky.

 

Znížená dôvera vyhľadávačov

Nadmerné alebo nevhodné používanie sitewide liniek môže viesť k strate dôvery zo strany vyhľadávačov, čo negatívne ovplyvňuje SEO hodnotenie.
Súčasné odporúčania pre sitewide linky

  • Kvalita nad kvantitou: zamerajte sa na získavanie vysoko kvalitných a relevantných spätných odkazov namiesto množstva sitewide liniek.
  • Diverzifikácia odkazov: rozvíjajte rozmanitý profil odkazov vrátane redakčných odkazov, príspevkov na blogoch a sociálnych médiách.
  • Relevancia a kontext: dbajte na to, aby odkazy pochádzali z tematicky príbuzných webov a boli prirodzene umiestnené v obsahu.

Sitewide linky môžu byť v niektorých prípadoch užitočné, ale ich nadmerné alebo nevhodné používanie môže viesť k penalizáciám a negatívnemu dopadu na SEO. Pre úspešný linkbuilding je dôležité zamerať sa na kvalitu a relevantnosť odkazov, a nie na ich množstvo.

 

Ako sa používajú sitewide linky? 

Linky, ktoré umiestnite na všetky stránky webu do footra, sidebaru, alebo navigácie (header). 

Umiestnite ich tam v podobe dofollow linkov, ktoré sú: 

 

Kam dať sitewide linky? 

  1. footer (pätička)
  2. sidebar
  3. header (napr. menu)

 

Fungujú sidewide linky? 

Môžu a nemusia. Ak očakávate, že ak získate sitewide linky, tak automaticky získate organický traffic, tak sa mýlite. V podsatte žiadne backlinky, ktoré získate bez toho aby ste mali optimalizovaný obsah (texty) webu a taktiez on-page a technické SEO tak vám to nemusí pomôcť. 

Určite ak máte možnosť tak získajte sitewide linky a ďalšie backlinky no bez toho aby ste mali kvalitný SEO content, tak organický traffic nezískate. 

O autorovi

RNDr. Milan Fraňo, PhD.

HEAD of SEO, web editor, co-founder wooacademy

Môj príbeh SEO špecialistu

seo-specialista-milan-frano

Naplánuj si konzultáciu
s našimi profesionálmi.

konzultacia social kampane

Facebook marketing partner – social marketing

seo-webináre-wooacademy

HEAD of SEO a web editor – weby & SEO

PPC specialistka

Google certifikovaná trénerka – Google ads kampane (PPC)

Zanechajte nám kontaktné informácie a pripravíme cenovú ponuku na mieru ?

Marketingové služby na mieru, ozvite sa!