Skip to content

Ozempic na cukrovku alebo chudnutie?

Obsah článku

RNDr. Milan Fraňo, PhD. - SEO špecialista a web editor - wooacademy

O autorovi článku

RNDr. Milan Fraňo, PhD. – SEO špecialista a web editor wooacademy
RNDr. Milan Fraňo, PhD. - SEO špecialista a web editor - wooacademy

O autorovi článku

RNDr. Milan Fraňo, PhD. – SEO špecialista a web editor wooacademy

☕Páčil sa vám článok? Podporte nás likom na YouTube kanál alebo kúpou kávy.

Ozempic je liek používaný na liečbu diabetu 2. typu. Obsahuje účinnú látku semaglutid, ktorá patrí do skupiny liekov nazývaných agonisti GLP-1 receptorov. Tieto lieky pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi tým, že podporujú uvoľňovanie inzulínu z pankreasu, keď je hladina cukru v krvi vysoká, a zároveň spomaľujú trávenie potravy v žalúdku. To vedie k lepšej regulácii hladiny glukózy po jedle.

Okrem liečby diabetu sa Ozempic niekedy používa aj na podporu chudnutia, keďže môže znižovať chuť do jedla a spôsobiť pocit sýtosti. Tento liek sa podáva vo forme injekcie, zvyčajne raz týždenne.

Vedľajšie účinky môžu zahŕňať nevoľnosť, vracanie, hnačku, bolesti brucha a v niektorých prípadoch aj zníženú chuť do jedla.

 

Je Ozempic na predpis? 

Áno, Ozempic je liek na predpis. Jeho užívanie musí byť predpísané lekárom, pretože je určený na špecifickú liečbu diabetu 2. typu a v niektorých prípadoch aj na podporu chudnutia u pacientov s obezitou alebo nadváhou, ktorí majú ďalšie zdravotné riziká. Lekár rozhodne o vhodnosti lieku na základe zdravotného stavu pacienta a monitoruje jeho účinky.

Ako Ozempic účinkuje na chudnutí

Ozempic pomáha pri chudnutí prostredníctvom niekoľkých mechanizmov:

  • Znižovanie chuti do jedla: Ozempic (semaglutid) ovplyvňuje oblasti mozgu, ktoré regulujú hlad a príjem potravy, čím znižuje pocit hladu. To vedie k nižšiemu príjmu kalórií a podporuje chudnutie.
  • Spomalenie vyprázdňovania žalúdka: Ozempic spomaľuje trávenie potravy, čo predlžuje pocit plnosti po jedle. Tým znižuje potrebu často jesť alebo prejedať sa.
  • Zlepšenie metabolickej regulácie: Liek pomáha telu lepšie regulovať hladinu cukru v krvi, čím znižuje výkyvy energie a chuti na jedlo, ktoré by mohli viesť k prejedaniu sa alebo nesprávnym stravovacím návykom.

Tieto účinky vedú k postupnému chudnutiu, keď je Ozempic používaný v kombinácii s úpravou stravy a fyzickou aktivitou. Mnoho pacientov zaznamenáva výrazný úbytok hmotnosti, aj keď rýchlosť a rozsah chudnutia sa môže líšiť v závislosti od jednotlivca.

Je však dôležité si uvedomiť, že Ozempic je schválený primárne na liečbu diabetu, a jeho použitie na chudnutie by malo byť vždy konzultované s lekárom.

 

Na biochemickej úrovni

Na biochemickej úrovni účinkuje Ozempic (semaglutid) prostredníctvom mechanizmov, ktoré ovplyvňujú glukagónu podobný peptid-1 (GLP-1). Tento peptid je prirodzene produkovaný v čreve ako reakcia na príjem potravy. Ozempic je agonista GLP-1 receptorov, čo znamená, že napodobňuje účinky prirodzeného GLP-1 a má niekoľko dôležitých účinkov v tele, ktoré ovplyvňujú chudnutie:

  • Stimulácia inzulínu: Ozempic sa viaže na GLP-1 receptory v pankrease a zvyšuje sekréciu inzulínu, čo vedie k lepšej regulácii hladiny cukru v krvi. Zníženie hladiny cukru znižuje potrebu prijímať ďalšiu energiu, čo môže prispieť k zníženiu telesnej hmotnosti.
  • Inhibícia uvoľňovania glukagónu: Glukagón je hormón, ktorý stimuluje tvorbu glukózy v pečeni. Ozempic blokuje jeho uvoľňovanie, čím znižuje produkciu glukózy, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a prispieva k zníženiu pocitu hladu.
  • Spomalenie vyprázdňovania žalúdka: Ozempic spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka tým, že ovplyvňuje nervové signály, ktoré regulujú rýchlosť trávenia. Tento mechanizmus spomaľuje vstrebávanie glukózy do krvi, predlžuje pocit sýtosti a pomáha znižovať kalorický príjem.
  • Pôsobenie na centrá v mozgu: Ozempic ovplyvňuje centrá v hypotalame, ktoré kontrolujú pocit hladu a sýtosti. Tým znižuje apetít a vedie k tomu, že pacienti konzumujú menej potravy.

Na základe týchto mechanizmov Ozempic nielen pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi, ale tiež znižuje príjem kalórií a podporuje zníženie telesnej hmotnosti. Tento liek má silný účinok na metabolizmus glukózy a tukov, čo v konečnom dôsledku vedie k úbytku telesného tuku.

Koľko stojí Ozempic?

Cena Ozempicu sa môže líšiť v závislosti od krajiny, lekárne a poistenia, ale vo všeobecnosti ide o pomerne drahý liek. V Európe, vrátane Slovenska, sa cena Ozempicu zvyčajne pohybuje v rozmedzí 150 až 300 eur za jedno balenie (ktoré obsahuje mesačnú dávku). Presnú cenu však môže ovplyvniť vaša zdravotná poisťovňa, či liek hradí, a lekáreň, v ktorej ho kupujete. Ak sa používa na liečbu diabetu, často býva hradený čiastočne alebo úplne poisťovňou.

Kde sa dá kúpiť Ozempic bez predpisu?

Ozempic je liek, ktorý je dostupný výlučne na predpis v Európe vrátane Slovenska. To znamená, že ho nemôžete legálne kúpiť bez predpisu od lekára. Dôvodom je, že ide o silný liek, ktorý môže mať vedľajšie účinky a jeho nesprávne používanie môže byť nebezpečné. Predpis je potrebný aj preto, aby lekár mohol monitorovať vaše zdravie a upravovať dávkovanie podľa potreby.

Ak narazíte na stránky alebo osoby, ktoré ponúkajú Ozempic bez predpisu, mali by ste byť veľmi opatrní. Takéto ponuky môžu byť nelegálne a môžu zahŕňať falšované alebo nesprávne skladované produkty, ktoré môžu byť škodlivé.

Ak máte záujem o Ozempic na chudnutie alebo na liečbu diabetu, najlepším postupom je konzultovať s lekárom, ktorý posúdi, či je pre vás tento liek vhodný a zabezpečí vám bezpečné užívanie.

V ktorej krajine mimo EÚ je možné ho kúpiť bez predpisu a za koľko?

V súčasnosti nie je Ozempic vo väčšine krajín dostupný bez predpisu, vrátane krajín mimo Európskej únie. Tento liek je kontrolovaný aj v krajinách ako USA, Kanada, Austrália či väčšina krajín Latinskej Ameriky a Ázie, pretože je klasifikovaný ako liek, ktorý vyžaduje monitorovanie lekárom kvôli možným vedľajším účinkom.

Niektoré krajiny však môžu mať menej prísne pravidlá týkajúce sa regulácie liekov. Napríklad, v niektorých krajinách na Blízkom východe alebo v častiach Ázie, ako sú Turecko, Mexiko alebo Thajsko, môžu byť niektoré lieky dostupné v lekárňach bez predpisu. To však závisí od konkrétnej legislatívy a lekárne. Avšak aj v týchto prípadoch môže byť nebezpečné kupovať lieky bez konzultácie s lekárom kvôli rizikám nesprávneho použitia.

Ceny Ozempicu mimo EÚ môžu byť veľmi rozdielne, napríklad v Mexiku alebo Thajsku sa cena môže pohybovať v rozmedzí 200 až 400 USD za balenie. Ceny však môžu byť ovplyvnené aj regionálnymi predpismi, dostupnosťou a kvalitou produktu.

Dôležité je dávať si pozor na falšované produkty, pretože niektoré krajiny s menej prísnymi kontrolami môžu ponúkať nelegálne alebo falšované verzie liekov. Pred užitím akéhokoľvek lieku je vždy najlepšie konzultovať situáciu s lekárom.

 

Je legálne priniesť Ozempic letecky do EÚ?

Legálne priniesť Ozempic letecky do EÚ závisí od niekoľkých faktorov, najmä od pravidiel krajiny, z ktorej ho dovážate, a pravidiel EÚ. V zásade platí:

  • Liek musí byť pre osobné použitie: Vo väčšine krajín EÚ je povolené priniesť si lieky pre vlastnú potrebu, pokiaľ ide o malé množstvo (zvyčajne zodpovedajúce liečbe na 1–3 mesiace).
  • Musíte mať platný predpis: Ozempic je liek na predpis, takže aj keď si ho prinesiete z krajiny, kde nie je potrebný predpis, pri vstupe do EÚ musíte mať lekársky predpis alebo dokumentáciu, ktorá potvrdzuje, že liek užívate na základe odporúčania lekára.
  • Obmedzenia na určité lieky: Niektoré krajiny EÚ môžu mať prísnejšie predpisy na dovoz liekov, najmä ak ide o lieky s potenciálom zneužívania alebo so závažnými vedľajšími účinkami. Je preto dobré vopred skontrolovať konkrétne pravidlá danej krajiny.
  • Colné predpisy: Pri prekročení hraníc môže byť potrebné deklarovať lieky, ktoré si so sebou nesiete. Ak nemáte potrebnú dokumentáciu, lieky môžu byť zabavené.

Ak plánujete priniesť Ozempic z krajiny mimo EÚ, uistite sa, že máte potrebné dokumenty, ako napríklad lekársky predpis a informácie o dávkovaní. Tiež je dobré overiť si pravidlá v konkrétnej krajine, z ktorej cestujete, a krajine, do ktorej prichádzate.

Ak máte konkrétnu krajinu na mysli, môžem vám pomôcť zistiť jej pravidlá na dovoz liekov do EÚ.

 

Odkedy si začali ľudia, ktorí chcú chudnúť zháňať Ozempic

Ľudia, ktorí chcú schudnúť, začali vo zvýšenej miere zháňať Ozempic na chudnutie zhruba od roku 2021. Tento nárast záujmu bol poháňaný viacerými faktormi:

  • Klinické štúdie a lekárske dôkazy: Ozempic bol pôvodne schválený na liečbu diabetu 2. typu, ale klinické štúdie ukázali, že má aj významný účinok na zníženie telesnej hmotnosti. Štúdie preukázali, že pacienti, ktorí užívajú Ozempic, môžu zaznamenať výrazný úbytok hmotnosti. Tieto výsledky prilákali pozornosť aj ľudí bez diabetu, ktorí hľadajú možnosti na chudnutie.
  • Sociálne siete a mediálne pokrytie: V roku 2022 sa Ozempic stal mimoriadne populárnym vďaka zvýšenému mediálnemu pokrytiu a šíreniu na sociálnych sieťach. Príbehy celebrít a influencerov, ktorí zdieľali svoje skúsenosti s Ozempicom, prispeli k tomu, že mnoho ľudí začalo hľadať tento liek ako spôsob chudnutia. V médiách sa často skloňoval aj v súvislosti s rýchlym úbytkom hmotnosti, čo ešte viac povzbudilo dopyt.
  • Nedostupnosť schváleného lieku na chudnutie: V USA bol neskôr schválený liek Wegovy (obsahujúci vyššiu dávku semaglutidu, účinnej látky v Ozempicu) špecificky na liečbu obezity, čo ešte viac zvýšilo záujem o semaglutidové lieky. Nedostatok Wegovy na trhu však spôsobil, že niektorí ľudia sa obrátili na Ozempic ako alternatívu.

V dôsledku tohto nárastu dopytu po Ozempicu sa v niektorých regiónoch objavili problémy s dostupnosťou lieku pre diabetikov, pre ktorých bol pôvodne určený, čo vyvolalo diskusie o jeho správnom využívaní a distribúcii.

O autorovi

RNDr. Milan Fraňo, PhD.

HEAD of SEO, web editor, co-founder wooacademy

Môj príbeh SEO špecialistu

seo-specialista-milan-frano

Naplánuj si konzultáciu
s našimi profesionálmi.

konzultacia social kampane

Facebook marketing partner – social marketing

seo-webináre-wooacademy

HEAD of SEO a web editor – weby & SEO

PPC specialistka

Google certifikovaná trénerka – Google ads kampane (PPC)

Zanechajte nám kontaktné informácie a pripravíme cenovú ponuku na mieru ?

Marketingové služby na mieru, ozvite sa!